Maslinarstvo

Maslinovo ulje – Božji eliksir

tražimo li autohtoni proizvod Istre – visoko kvalitetno maslinovo ulje čija je kvaliteta odraz autohtonog sertimenta i tipičnosti staništa, posebice u njenom priobalnom južnom dijelu koji je obilježen i antičkim nalazištima (keramičarske radionice u kojoj se izrađivala čuvena Istarska amfora), onda je Fažana s okolicom svakako jedno od rijetkih mjesta u koejm prošlost i sadašnjost jasno ukazuju da smo na najboljem tragu. Antička svjedočanstva o maslinovom ulju Istre govore jednostavno i uvjerljivo o njegovoj kvaliteti.

Strabon kaže da je ulje iz Istre najbolje ulje Rimskog imperija. Prema Marcialisu (40. – 103. n. e.) „ulje u amfori iz Istre“ mjestilo je besprijekornosti i savršenosti.

Prema Pliniju Starijem, istarsko ulje po kvaliteti dijeli svoje mjesto s onim iz Betike.

Venecijanci su od gradova svojih podanika u znak podaništva tražili u naturalnoj daći tražili samo istarsko maslinovo ulje. Najkvalitetnija ulja u doba antike iz ovih krajeva izvozila su se i u Sirmium, Noricum, Italiju, Afriku itd. Danas ga široki čakavski puk naziva „domaće ulje“ ili „dobro ulje“.

Danas se u Fažani možemo sami uvjeriti u tu kvalitetu hvaljenu kroz povijest; možemo to učiniti kroz ponudu fažanskih maslinara. Njihova maslinova ulja dobivena od svježih, zdravih i umjereno-dozrelih plodova uglavnom autohtonih sorti, prerađena na suvremen način, svjedoče o kvaliteti koju su rimski imperatori držali pod svojom strogom upravom i dijelili samo onima kojima su to htjeli.

Upravo ta kvaliteta sadržana je u proizvodu ekstra djevičanskoga maslinovog ulja iz Fažane i dostupna je svakom gostu da ga još više veže uz ovaj kraj. Spomenimo i to da su ovi maslinici u zadnjih tridesetak godina bili potpuno zapušteni. U njima se nikad nisu značajnije primjenjivala kemijska sredstva putem gnojidbe i zaštite, te se može govoriti ne samo o mogućnosti proizvodnje vrhunskog proizvoda s nutricionističkog aspekta, već i o ekološki proizvedenom proizvodu.

4000 godina primjene maslinovog ulja