Godišnja izvještajna skupština

Uvod

Agroudruga Fažana održala je 21.03.2015. godine sa početkom u 18,00 sati u prostorima  poslovne jedinice Valbandon MUP-a RH svečanu godišnju izvještajnu skupštinu.

Nakon protokolarnih točaka vezanih za izbor radnog predsjedništva, zapisničara i ovjerovitelja zapisnika, predsjednik Agroudruge, g. Dario Šuran podnio je godišnje izvješće o radu:

Godišnje izvješće o radu Agroudruge Fažana

Prva veća aktivnost bila je prikupljanje uzoraka maslinovog ulja, te  organizacija i priprema za kemijsku i organoleptičku analizu koja je pokazala visoku kvalitetu uzoraka.

U suradnji sa našom Općinom provedeno je brendiranje maslinovog ulja našega mikrolokaliteta pod nazivom „Sveti Elizej“.

U toj akciji prijavljeno je i obrađeno 33 uzorka maslinovog ulja, a od toga je 30% vrednovano zlatnom medaljom, a 44% srebrnom.

U sklopu smotre održana su 3 stručna predavanja:

U svih 10 godina djelovanja naše agroudruge trudili smo se ostvariti što bolje rezultate u kakvoći maslinovog ulja, što i uspijevamo – sa ciljem daljnjeg povećanja kvalitete.

Ovdje želim istaknuti vrlo dobru suradnju naše Udruge sa Turističkom zajednicom Općine Fažana. Ona se izražava uključivanjem naših članova u ljetne programe i manifestacije zdrave hrane i gastro ponude našim gostima i turistima. Treba istaknuti da Turistička zajednica i financijski pomaže svake godine realizaciju smotre maslinovog ulja u organizaciji naše Udruge.

Želim zahvaliti tijelima naše Općine i posebno načelnici Općine, gđi Adi Damjanac koji svesrdno podržavaju, te financijski i na druge načine potpomažu naš rad i programske aktivnosti. Rad naše Udruge u skladu je sa programima razvoja poljoprivrede i ribarstva u našoj Općini, a to omogućava najuža suradnja sa Odborom za poljoprivredu Vijeća Općine.    

Bilo bi nezamislivo naše djelovanje bez prostora koji nam je dodijelila Općina, kao i održavanje smotri maslinovog ulja i ljetnih gastro programa. Ovdje podsjećam i na nabavku sadnih materijala, financijsko sudjelovanje u radu Agroudruge, ostvarenje smotre maslinovog ulja i popratna događanja, kao i na stručnu edukaciju naših članova i drugih sumještana.

Pred mjesec dana u prostorima Multimedijalnog centra organizirali smo zajedno sa Općinom Fažana i Pučkim otvorenim učilištem Diopter iz Pule, edukaciju iz upotrebe pesticida u poljoprivredi, na kojoj je bilo prijavljeno preko 80 polaznika, a u nju su bili uključeni i polaznici iz Pule. Nakon edukacije i organiziranog testiranja svi polaznici stekli su licencu propisanu od EU.  Ova akcija predstavlja realizaciju zamisli našega Izvršnog odbora da se među prvima u Republici Hrvatskoj uključimo u program edukacije po programu Ministarstva poljoprivrede.

Realizaciju programa naše Agroudruge podupire i Grad Pula – Odjel za financije  i Upravni odjel za poljoprivredu Istarske županije. Ovom prilikom zahvaljujemo na potpori bez koje bi bilo teško ostvariti ovaj program.

Izvršni odbor Agroudruge održao je tijekom prošle godine 15 sjednica i nebrojeno sastanaka i dogovora pojedinih članova koji su bili neposredno uključeni u izvršenje aktivnosti. Na sastancima su kroz dnevni red razmatrane sljedeće grupe tema:

Našim je članovima tijekom protekle 2014. godine, uz popust, omogućen odlazak na na otok Krk, edukacija iz maslinarstva,  proslava 8. marta, te okupljanje i zajedničko druženje naših članova i članova SUH-a povodom Božićnih i novogodišnjih blagdana.

Angažmanom našeg sumještanina u našoj Agroudruzi, agronoma g. Ivice Lađarevića, otpočelo je intenzivno i stručno praćenje populacije štetnika masline na našem području, te njihovo suzbijanje.

Tijekom 10-godišnjeg djelovanja naše Udruge uz potporu Općine nabavljeno je po povoljnim cijenama i posađeno preko 20.000 sadnica maslina i oko 20.000 cjepova vinove loze na području teritorija Općine.  

Nakon blagajničkog izvještaja prihvaćen je okvirni program i financijski plan za ovu, 2015. godinu.

Na kraju je, povodom desetogodišnjice djelovanja Agroudruge izvršena podjela priznanja 26-torici članova koji su aktivni od početka osnivanja udruge, 2004. g.

Plakete su dodijeljene: Općini Fažana, Turističkoj zajednici Fažana, Upravnom odjelu za financije i gospodarstvo Grada Pule, Upravnom odjelu za poljoprivredu, ribarstvo, vodoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj Istarske županije, Poslovnoj jedinici Valbandon MUP RH i Olea BB d.o.o.

Nakon svečane dodjele plaketa, prisutnima su se obratili: načelnica i Saborska zastupnica, gđa Ada Damjanac, pročelnici g. Milan Antolović i gđa Vesna Sajić, te direktorica TZ Fažane, gđa Melita Peroković.