Održana je 13. Smotra djevičanskih maslinovih ulja u Fažani

6. svibnja 2017. održana je 13. po redu Smotra maslinovih ulja, pod nazivom brendiranog maslinovog ulja Sveti Elizej iz Fažane. Na ovogodišnjoj Smotri učestvovalo je 53 uzorka, a svi su uzorci analizirani i proglašeni kao ekstra djevičansko maslinovo ulje.

Od navedenog broja utvrđeno je 28 zlatnih medalja, 11 medalja za srebrnu kvalitetu, 6 je uzoraka bilo za brončanu medalju, a ostala su ulja proglašena extra djevičanskim.

Uz manifestaciju dodjele priznanja i nagrada za ulja, ovogodišnja Smotra sadržavala je i bogat kulturno-umjetnički program sa KUD-ovima koji su za posjetitelje plesali, pjevali i svirali istarske narodne pjesme.

Pobjednici 13. Smotre

 

Šampion, Drago Kliba, preuzima osvojenu nagradu = bačvu za maslinovo ulje:

 

Sljedeći maslinari su osvojili zlatnu medalju: Mario Radola, Ivan Bilić, Zdravko Pereša, Anton Puja, Dario Šuran, Luka Radojčić, Josip Glavaš, Marko Radola, Bruno Švik, Marina Orlić, Živko Cetina, Anton Orlić, Stanko Meštrović, Marija Čabran, Ivan Frančula, Livijana Cetina, Lidija Knapić, Josip Siljan, Adolf Cinkopan, Anton Šupraha, Aldo Butković, Armando Bačac i Roberto Zović.

Zlatom nagrađena Ulja poznata su po nazivu: Sv. Katarina, Bilini (višesortno ulje), Buža, Carbonaca, Leccino, Rozinjola.

 

Predsjednik Agroudruge Fažana, zlatom nagrađeni Dario Šuran, iza ulja Sv. Elizej:

Mišljenja smo da se posebnu pažnju treba obratiti na maslinova ulja iz našeg područja, ispitati kvalitetu na domaćem terenu, te utvrditi domaću kvalitetu. Doduše, svaki naš maslinar ima pravo također učestvovati i na drugim analizama te na drugim smotrama ulja (Vodnjan, Split, Zadar, Trst, Rim ili drugdje).

Svi zainteresirani: možete kupiti naše vrhunsko ekstra djevičansko maslinovo ulje direktno od Agroudruge Fažana – kontaktirajte nas na telefon 091 762 2529 za sve detalje.

Na ovim danima Smotre održana su i dva predavanja = edukacije o maslinarstvu. Prvo se predavanje odnosilo na potrebu rezidbe i gnojidbe za dobar proizvod, a drugo se odnosilo na kvalitetnu proljetnu zaštitu maslina od raznih štetnika. Skrećemo pozornost svim maslinarima iz naše regije na potrebu tretiranja maslinika protiv maslininog moljca.

Zahvaljujemo svim učesnicima i posjetiteljima naše 13. Smotre djevičanskih i ekstra djevičanskih maslinovih ulja u Fažani, te se vidimo i dogodine!

Ispod možete naći još fotografija s ovogodišnje Smotre: