OTVORENA RADIONICA ZA MLADE

Dana 06.09-2019. godine u 10:00 sati održana je mala i skromna svečanost (ali veoma bitna) u povodu otvaranja  radionice za mlade članove naše udruge. , osnivanje radionice mladih članova  udruge pokrenuta je na inicijativu unuke predsjednika udruge Daria Šurana. Na prijemu je bilo 11 mladih budućih članova mladih  udruge. u starosti od 8 – 13 godina. Pozdravni govor održao  je predsjednik udruge Dario Šuran, i u nastavku iznio plan radionice  koji donosimo u cijelosti.

Na kraju su mladi članovi udruge prisustvovali degustaciji maslinova ulja.

Osnivanje podmlatka udruge pratila je i ekipa TV-Nova iz Pule.

Otvaranju radionice prisustvovalo je nekoliko članova udruge na slici.

 

PROGRAM ODRŽAVANJA RADIONICA ZA MLADE MASLINARE

PRVI DAN

PREDAVANJE NA SVETOM ELIZEJU O NASTANKU NASELJA FAŽANA SA
RAZVOJEM POLJOPRIVREDE I MASLINARSTVA. PREDAVANJE ĆE ODRŽATI
GOSP PROF VITASOVIĆ ALJOŠA.

Prvo predavanje na Svetom Elizeju o nastanku naselja Fažana , razvoju poljoprivrede i uzgoja maslina, održao je prof Aljoša Vitasović.

Na donjim slikama mladi članovi udruge , predsjednik udruge g. Dario Šuran , s pažnjom prate predavanje prof. Vitasovića

Na kraju predavanja mladi članovi udruge prisustvovali su kušanju maslinova ulja

 

DRUGI DAN

ODRŽATI ĆE SE PREDAVANJE RADIONICA U PARKU MASLINIK NA PLAŽI SA RASPOZNAVANJEM VRSTA MASLINA.  PREDAVAĆ AGRONOM IVICA LAĐAREVIĆ

Drugo predavanje i radionica za mlade održana je 20.09.2019. godine o parku maslinika na plaži gdje su se okupili članovi podmlatka naše agroudruge.

Veoma lijepo stručno i edukativno predavanje održao je mladim članovima gospodin Ivica Lađarević, kojeg su mladi članovi udruge veoma pažljivo slušali i komunicirali sa gospodinom Lađarevičem.

Na kraju predavanja mladi članovi prisustvovali su kušanju maslinova ulja.

Predavanju gospodina Lađarevića mladim članovima prisustvovali su i stariji i iskusni članovi udruge.

 

TREĆI DAN

POSJETITI ĆE SE MASLINIK GOSPOĐE BELIĆ BOSILJKE U TOKU BERBE MASLINA.PREDAVANJE ĆE ODRŽATI GOSP.BELIĆ DUILIO.

Prema planu treći dan radionice za mlade članove udruge održao se na imanju obitelji Belić, točnije u njihovom masliniku u Fažani.

Mladi članovi udruge došli su u maslinik obitelji Belić u pratnji predsjednika udruge Dario Šuran i nekoliko starijih članova udruge.

Po dolasku predsjednik udruge Dario Šuran održao je kratki uvodni govor i, pozdravio mlade članove udruge i ostale goste,

Nakon uvodnih riječi mladi članovi udruge primili su se posla- branja maslina uz uvodne upute gospodina Belića uz prisutnost budnog oka gospodina Lađareviča

 

Rezultat prvog dijela radionice mladih vidljiva na ovoj slici

U pauzi nakon branja maslina, mladim članovima udruge je donačelnica općine Fažana Ada Danjanac dodijelila prigodne majice,

Potom je gospodin Belić upoznao mlade članove udruge sa uljima koje proizvodi Olea B.B d,o,o. i karakteristikama svake pojedine vrste ulja.

Nakon toga su se mladi članovi udruge sa ubranim maslina uputili u uljaru u Vodnjan na preradu maslina koje su oni ubrali .

I NA KRAJU KONAC DIJELO KRASI    POTEKLO JE ULJE IZ MASLINA KOJE SU DONIJELI MLADI ČLANOVI USLUGE

 

ČETVRTI DAN

POSJETITI ĆE SE ULJARA U VODNJANU GOSP. MARIJANOVIĆA SA UPOZNAVANJEM PRERADE MASLINA I DOBIVANJA ULJA.

PETI DAN

NA BRIJUNIMA ODRŽATI ĆE SE PREDAVANJE ISPOD STARE MASLINE I IZVRŠITI ĆE SE DODJELA DIPLOMA.

Prema planu peti dan radionice za mlade članove udruge održao se prema planu na Brijunima. Polazak brodom bio je u 14:30 h iz Fažana prema otoku Brijuni.

Dolazak mladih i starih članova na Brijune prikazan u slikama ispod, gdje se i vidi stablo mlade masline, koju su kao poklon mladi članovi udruge odlučili pokloniti ravnatelju nacionalnog parka Brijuni.

Po dolasku na Brijune mladi i stariji članovi udruge okupili su se kod poznate Brijunske masline , čija se starost procjenjuje na 1500 godina , što je i popraćeno na fotografijama koje slijede.

   

Ravnatelj nacionalnog parka obratio se mladim članovima udruge i zaželio im dobrodošlicu u nacionalni park.

Kod stare masline mladi članovi udruge poklonili su ravnatelju nacionalnog parka Brijuni mladu maslinu.

Prije samog čina predaje mlade masline, mlade članice udruge pročitali su pjesmu maslini.

 Mlada maslina je predana s namjerom da se zasadi kao sjećanje kada su mladi članovi Agroudruge Fažana posjetili Brijune, u nadu da će ova maslina doživjeti duboku starost poput stare Brijunske masline – to će saznati buduće generacije.

Nakon predaje mlade masline upravitelj nacionalnog parka zahvalio se simboličnom poklonu mladih članova Agroudruge Fažana.

Nakon toga slijedila je kratka vožnja nacionalnim parkom i posjeta uvali Verige gdje se za vrijeme rimskog doba nalazila ULJARA za preradu maslina.

 

U uvali Verige je snimljena ova fotografija mladih članova udruge s predsjednikom udruge g. Dariom Šuranom, kao uspomena kada su mladi članovi Agroudruge Fažana posjetili nacionalni park Brijune.

Povratkom pod staru maslinu, nakon kratkog  izleta do uvale Verige, naša gošća nutricionista održala je predavanje mladim članovima o MASLINOVOM ULJU.

 

Nakon predavanja o maslinovom ulju, predsjednik udruge Dario Šuran uručio je mladim članovima ZAHVALNICE kao priznanje za pohađanje radionice o maslinama i maslinovu ulju.

Po završetku posjete nacionalnom parku stariji članovi udruge pripremili su ulja koja su mladi članovi s užitkom i degustirali.

Po povratku u Fažanu mlade članove čekalo je iznenađenje.

NARAVNO TORTA ZA KRAJ

 

MLADE ČLANOVE UDRUGE PO ZAVRŠETKU RADIONICA PRIMIO NAČELNIK OPĆINE  FAŽANA RADOMIR KORAČ

NA SVIM PREDAVANJIMA ĆE SE UPRILIČITI DEGUSTACIJA MASLINOVA
ULJA . SVAKI PUT SA RAZLIČITIM ULJEM.

RADIONICE ĆE PRATITI TELEVIZIJA TV NOVA.

RODITELJI NE SNOSE NIKAKAV TROŠAK

ZA INFORMACIJE SE OBRATITE PREDSJEDNIKU UDRUGE.