POSJET TVRKI OLEA B.B. Rabac

Članovi Agroudruge Fažana (su 07.09.2019. godine u sklopu edukativnog  izleta posjetili vrlo uspješnu obiteljsku tvrtku OLEA B.B  koja već 15 godina prisutna u proizvodnji maslinova ulja (istaknuo je u uvodnom govoru gospodin Belić Duilio) koji je pozdravio članove naše udruge ispred njihovog sjedišta u Rapcu.

Po dolasku je predsjednik udruge Dario Šuran uručio je poklon gospodinu Beliću i buket cvijeća gospođi Bosiljki Belić.

Tvrtka OLEA B.B. sa sjedištem u Rapcu, vlasništvo je obitelji Belić. Proizvodnjom maslinova ulja započeli su pred 15-tak godina objašnjava gospodin Belić. Proizvode maslinova ulja Selekcija Belić, Ascolana Tenera, Buža, Casaliva, Cipressino, Frantoio, Istarska Bjelica, Itrana, Leccino, Pendolino, Rosulja, Vodnjanska crnica.

˝Imamo maslinik na pet hektara, i bogati smo po izboru autohtonih sorata. Bazirani smo najviše na proizvodnju ekstra djevičanskih maslinovih ulja, a sva naša ulja radimo uz suvremenu agrotehniku. Od navodnjavanja, do obrade i prihrane zbog čega je naša maslina zdravija i kvalitetnija˝, kaže Bosiljka Belić, koja je i član Agroudruge Fažana.

U maslinicima okružja Fažane, Peroja i Galižane svake godine započinje začarani životni ciklus od masline do maslinovog ulja poštujući stoljetnu tradiciju,a uz primjenu najsuvremenije agrotehnike i tehnologije proizvodnje ekstra djevičanskog maslinovog ulja.
Suživot masline, sunca, crvene zemlje, blizina mora i timski rad zaposlenika tvrtke Olea B.B. daje zdrave i kvalitetne plodove maslina.

Oleum viride Belić ulja nedavno su osvojila 97 od mogućih 100 bodova za ulje vodnjanska crnica na natjecanju Flos Olei u Italiji. Osim tog svoja ulja šalju i na ostala natjecanja od Italije do Japana i gotovo uvijek kući donesu zlatna priznanja.

Belić objašnjava kako u svom masliniku beru poluzrele masline jer tada prestaje sinteza ulja i nema procesa oksidacije koji se događa kada one sazru. ˝Od jutarnje berbe do navečer mi već imamo ulje, a prerađujemo ga u uljari u Balama. Skladištimo ga u uvjetima bez kisika u velikim tankovima i punimo u skladu s potrebama tržišta˝, tvrdi Belić.

Sortna ulja su im od Istarske bjelice, Buže i Vodnjanske crnice kao autohtonih istarskih sorti, a imaju i ostale sorte. Kako tvrdi Belić, sva ulja se razlikuju po mirisu, snazi i okusu, a najbogatijeg okusa je Selekcija Belić koja je nastala kao idealna kombinacija sorata Leccino,Vodnjanska crnica, Frantoio, Istarska bjelica, Buža i Pendolino.

„Ipak, iako su nam priznanja važna, najbolja potvrda su nam naši vjerni kupci, a potvrda kvalitete naših ulja, stiže nam i od vrhunskih chefova koji su prepoznali naša ulja i koji ih na poseban način sljubljuju s hranom“, istaknula je Belić..

NA SLICI DOLJE ČLANOVI AGROUDRUGE ISPRED  Oleum viride Belić u Rapcu

   

   Članovi udruge , predsjednil udruge Dario Šuran gospođa Bosiljka i gospodin Duilio Belić

Zdravica starih prijatelja gospodin Duilio Belić i član

Agroudruge Ratko Burul prof (pohađali labinsku Ginbaziju ,

davnih 60-tih godina prošlog stoljeća, i bili kolege na poslu u kasnim

70-tim godinama prošlog stoljeća)

Članovi Agroudruge g. Josip Mikić prof , g. Ratko Burul prof

(školski prijatelji g. Belića iz gimnazijskih dana davnih 60-tih godina)  i gospođa Bosiljka Belić

Stari i novi prijatelji i članovi udruge, predsjednik udruge g. Dario Šuran sa

g. Bosiljkom i g. Duiliom  ispred Oleum viride Belić u Rapcu